Handige tips van Kim 

Tip 1: Een goede start

Koop uw hond bij een betrouwbaar adres. Doe onderzoek naar de verkoper, stel kritische vragen en ga niet over 1 nacht ijs. Bezoek de verkoper/fokker minimaal 2 maal, voordat u de hond mee naar huis neemt.

Een pup mag met minimaal 7 weken weg bij de moeder. Niet eerder!

Laat een herplaats hond eerst een aantal weken (minstens 4) aan u wennen, voordat u eventueel aan een gehoorzaamheidscursus begint.

Met pups start u zo snel mogelijk aan een puppycursus. We zien de pups het liefst met 8 weken leeftijd starten. De pups dienen minimaal 1 keer geënt te zijn, voordat ze naar de hondenschool komen.

Tip 2: Puppy kopen

Pas op met broodfokkers! Op o.a. marktplaats wordt veel geadverteerd door broodfokkers. Dit zijn mensen, die pups verkopen, waarbij het welzijn van moeder en pups pure bijzaak is. De hoofdzaak is geld verdienen. Veelal worden de pups ‘goedkoop’ aangeboden. Schijn bedriegt, want de kosten komen later. Pups van broodfokkers hebben vaak zowel fysiek, als mentaal een slechte start. Ze worden meestal in schuren met te veel bij elkaar gehouden. Met een dergelijke pup bent u later veel meer geld kwijt aan dierenarts rekeningen en training om de gedragsproblemen te kunnen managen. De moeder van de pups is een fokmachine, die zoveel mogelijk pups moet baren. Wanneer ze dat niet meer kan, wordt ze afgemaakt of naar een asiel gebracht. De pups worden nauwelijks gesocialiseerd, worden niet genoeg ontwormd en krijgen geen kwaliteit puppy voer. Koop dus nooit zo’n pup, want zo houdt u de broodfok in stand. De broodfokker adverteert meestal met de mooiste foto’s, die vaak niet van de hondjes zelf zijn, maar van een ander nest of van het internet. Let goed op, wanneer de fokker meerdere nesten aanbiedt; dit is al een duidelijk teken, dat er iets niet klopt. Ga altijd eerst bij de fokker op bezoek, voordat u een pup definitief meeneemt. Let op het volgende: – Is de moederhond aanwezig? Is dit een lieve, vrije, vrolijke hond? – Zijn de pups ingeënt en ontwormd? Zijn ze levendig, niet-angstig en lijken ze gezond? Hebben ze schone oogjes, oortjes, neusje en kontje? – Mag u het verblijf van de honden zien? Is dit verblijf schoon en zijn er speeltjes voor de pups? Als u op 1 van deze vragen NEE moet antwoorden, KOOP HIER DAN GEEN PUP!!!!! Bij twijfel: NIET DOEN! Trap niet in excuses zoals: ‘de moeder hond is recent overleden’, ‘u mag niet bij het nest vanwege besmettelijke ziektes’ of ‘pups met wormen in de ontlasting is normaal’. U mag mij gerust (gratis) bellen voor advies.

Tip 3: Herplaats honden via een stichting

Helaas zijn niet alle stichtingen, die herplaats honden aanbieden (al dan niet uit het buitenland) even betrouwbaar. Wanneer u twijfelt over de bekwaamheid of goede bedoelingen van een stichting, koopt u hier geen hond. De herplaats hond mag best wat terughoudend of afwachtend zijn, maar nimmer overmatig angstig of agressief. Wanneer dit wel het geval is, laat u de hond waar hij is, om uzelf en de hond jarenlang leed en hoge lasten te besparen. Wanneer de stichting bij een mismatch niet bereid is de hond terug te nemen en uw aankoop bedrag te vergoeden, gaat u niet met deze stichting in zee. Het welzijn van de hond staat dan namelijk niet voorop. Pas dus goed op wat er in het contract staat, dat u moet ondertekenen bij overname van de hond.

Wij zien met enige regelmaat veel te angstige honden langs komen, die via een stichting geplaatst zijn. Deze honden zitten zo diep in hun angst vast, dat zij niet langer leerbaar zijn. De kans op angst bijten is groot bij deze honden met alle ellende van dien. Wees kritisch, check de stichting door het lezen van reviews/recensies en ga op uw onderbuik gevoel af!